Fietstips

Tips om de accuduur van je e-bike optimaal te houden

Een e-bike werkt anders dan een normale fiets, namelijk op een accu. De accu zorgt ervoor dat de e-bike wordt aangedreven. De tijd die je kunt fietsen met een compleet opgeladen accu noemen we de actieradius. 

De e-bikes van Ostrichoo hebben een gemiddelde actieradius van maar liefst 35 kilometer dankzij de efficiënte achtermotor. Deze actieradius wordt gehaald onder normale Nederlandse omstandigheden en is getest door iemand van 80 kg die tijdens zijn tocht op de medium stand fietste. 

Ben je lichter, zit het weer mee en fiets je op alleen maar vlakke ondergronden dan kan de actieradius zomaar hoger uitvallen. Om de actieradius optimaal te krijgen en zo lang mogelijk te kunnen fietsen op één volle accu zetten we wat handige tips voor je op een rij die je zelf kunt toepassen. 

Dit kun je zelf doen om de actieradius van je e-bike optimaal te houden

Check je bandenspanning

Met de juiste bandenspanning hebben de banden van je e-bike de minste wrijving en kun je meer kilometers afleggen. Voor de Julius ligt de bandenspanning op 3 bar en voor de nero moet het tussen de 2.5 en 3.5 bar zijn. Het lijkt een kleinigheidje maar een verkeerde bandenspanning kan 5-10 km kosten op je totale actieradius. 

Schakelen brengt je verder

Schakelen met een e-bike werkt hetzelfde als in een auto. Je begint in een lage versnelling en naarmate je harder fietst schakel je omhoog. Als je meteen in een hoge versnelling begint met fietsen kost dat extra accuvermogen. Er zitten 7 versnellingen op de e-bike. Maar er gebruik van! 

Probeer minder vaak te remmen en op te trekken

Remmen en optrekken is van invloed op je actieradius. Als je lekker door kan rijden is dit beter voor de actieradius. Probeer in plaats van te remmen eens op tijd te beginnen met ‘uitrollen’ bij een stoplicht. 

Kies de juiste ondersteuningsstand

Onze fietsen hebben drie ondersteuningsstanden: low, medium en high. Als je de e-bike op de laagste ondersteuningsstand zet dan geeft deze een motor power van 15 km/u. Hiermee word je geholpen bij het optrekken of krijg je een duwtje bij het beklimmen van een brug. De meest gebruikte stand is de medium stand van 20km/u. Deze stand is perfect voor het stadse gebruik van een e-bike. De high stand zorgt er met 25km/u voor dat je lekker hard gaat. Fijn als je een lange weg door de polder moet fietsen maar niet zo handig voor in de stad. Een lage ondersteuningsstand kiezen is beter voor je actieradius omdat de accu dan minder hard hoeft te werken. 

Laad je accu regelmatig op

Laadt de accu regelmatig op en bewaar hem nooit helemaal leeg, zo blijft de accu goed z'n werk doen. Net als je eigen conditie. Als je te lang stil ligt wordt je lui en gaat je conditie omlaag, dat geldt ook voor een accu. De supercharger stopt vanzelf wanneer de accu vol is.

Verzorg je e-bike goed

Om de zoveel tijd kun je de ketting van je e-bike even insmeren met wat olie. Zo blijft alles lekker soepel. Check daarbij na de eerste 50km je fiets even op losse schroeven. Tijdens het fietsen kan het gebeuren dat er wat los rammelt. Dit gebeurt bij elke fiets. Om zeker weten dat je je fiets de beste verzorging geeft  zorg je ervoor dat de e-bike binnen 6 maanden een servicebeurt krijgt. Het is normaal dat de remmen of versnellingen dan opnieuw afgesteld moeten worden en dat er wat schroeven vast gezet moeten worden. Hoe beter de fiets ‘loopt’ hoe zuiniger die omspringt met de accu.

En dit is nog meer van invloed op de actieradius van je e-bike

Gewicht van de fietser

De actieradius van onze fietsen is getest met iemand van 80 kg. Ben je zwaarder of lichter dan is dit van invloed op de actieradius. 10 kg. heeft ongeveer 5 km invloed op de range. 

Het landschap

Van ons hoef je niet om te fietsen maar houdt er wel rekening mee dat het landschap waar je doorheen fietst van invloed kan zijn op de actieradius. Bij bruggen, heuvels en oneven wegdelen moet de e-bike net even wat harder werken. 

Leeftijd van de accu

Hoe ouder de accu wordt hoe meer deze inlevert op kwaliteit. Gelukkig zijn onze accu’s supercondensators die twee keer zo lang mee als een normale lithion accu die op de meeste e-bikes zit maar helaas gaan ook onze accu’s niet levenslang mee. We geven wel 4 jaar garantie op onze accu’s!

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0